در این عارضه معمولا بیمار با درد شدید مقعدی مراجعه می کند که چندین ساعت بعد از هر بار اجابت مزاج ادامه مییابد. او متوجه مقداری خونریزی متناوب با اجابت مزاج میشود. شاید در ابتدا فرد نگران و مضطرب شود و گمان کند به بیماریهای جدی مثل سرطان دچار شده، اما این علائم میتواند نشان دهنده ابتلا به بیماریهای مقعدی مثل شقاق یا زخم مقعد باشد.
بیماری شقاق یا فیشر مقعد
شقاق مقعدی ایجاد پارگی و زخم در دیواره مقعد است که معمولا به دلیل فشار زیاد در ناحیه نشیمنگاه بروز پیدا میکند. این عارضه میتواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد و حتی در کودکانی که فیبر و مایعات کافی مصرف نمیکنند هم قابل مشاهده است.
بیماری شقاق در مراحل ابتدایی جدی نیست و افراد میتوانند آن را در خانه درمان کنند. با این حال، شقاق مزمن که بطور مکرر عود میکند یا آنهایی که به راحتی بهبود نمییابند، می توانند باعث نگرانی و ایجاد مشکلات زیادی برای فرد مبتلا شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علل شقاق مقعد و اقداماتی که میتوانید برای درمان و پیشگیری از آن در آینده انجام دهید، ادامه مطلب را بخوانید:
علائم شقاق مقعد
بیماری فیشر یا زخم مقعد معمولا با علائم دردناکی همراه است که شایع ترین علائم آن عبارتند از:
- یک درد شدید هنگام مدفوع
- سوزش عمیق مقعد که ممکن است چندین ساعت طول بکشد
- خونریزی هنگام مدفوع، بیشتر مردم متوجه مقدار کمی خون قرمز روشن در توالت یا روی دستمال توالت میشوند
- خارش مقعد
- مشاهده یک یا چند ترک یا پارگی کوچک در پوست اطراف مقعد
- اسکین تگ یا توده پوستی کوچک در نزدیکی شقاق مقعدی
- خروج ترشحات
چه زمانی برای درمان فیشر به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که هر یک از علائم آزاردهنده این عارضه را تجربه میکنید، بهتر است در اولین فرصت به دکتر متخصص مراجعه کنید و اقدام به خود درمانی نکنید. با توجه به اینکه علائم شقاق با سایر بیماریهای نشیمنگاه نظیر بواسیر مشابه است، بهتر است تشخیص نهایی را به عهده پزشک بگذارید. یکی از سوالات بیماران این است که برای تشخیص و درمان شقاق به کدام پزشک مراجعه کنیم؟
پزشک عمومی، دکتر گوارش، متخصص کولورکتال و جراح عمومی گزینه هایی هستند که برای تشخیص این عارضه میتوانید به آنها مراجعه کنید. اما برای جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه دو گزینه متخصص کولورکتال و جراح عمومی برای شما بهترین گزینه ها هستند. البته تخصص و تجربه درمانهای موفق پزشک هم از اهمیت زیادی برخوردار است که باید به آنها توجه کنید.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید، به تعویق نینداختن درمان به بهانههای مختلف مثل خجالت، ترس از اتاق عمل یا هزینه درمان شقاق با لیزر و جراحی است.
اگر زمانی که شقاق خفیف است به پزشک مراجعه کنید، ممکن است بیماری شما با رعایت برخی نکات و مصرف دارو و روشهای خانگی بهبود پیدا کند. اما بعد از گذشت 6 هفته از شروع بیماری، شقاق مزمن شده و برای درمان این بیماری راهی بجز روشهای جراحی فیشر نخواهید داشت.
شقاق چگونه درمان میشود؟
اگر پزشک تشخیص دهد که بیماری شما خفیف است و با رعایت برخی نکات و مصرف دارو علائمتان بهبود مییابد، ممکن است در مرحله اول موارد زیر را پیشنهاد دهد:
- تغییر رژیم غذایی برای افزایش فیبر و آب، اقداماتی که به تنظیم حرکات روده کمک میکند و اسهال و یبوست را کاهش می دهد.
- حمام آب گرم یا حمام سیتز 20 دقیقه در روز
- مصرف نرم کننده های مدفوع، مانند مکمل های فیبر، در صورت نیاز
- استفاده از داروهای موضعی مانند نیتراتها یا مسدود کنندههای کلسیم